2014. február 13., csütörtök

Demokrácia

Barnalábú makákók (Macaca tonkeana)
A demokrácia lényege, hogy egy közösség tagjai részt vesznek a közügyek eldöntésében. A döntést többségi szavazatokkal vagy közös megegyezéssel hozzák. Ha jól emlékszem, történelemből azt tanultuk valamikor, hogy a demokrácia legkorábbi példái az ókori görög politikai életben jelentek meg. Vajon valóban így van ez?

A közösségalkotó állatok egyedeinek szinkronizálniuk kell tevékenységüket, hogy a közösség fennmaradjon. Hogyan történik például egy csoport helyváltoztatása? Nyilvánvaló, hogy nem mehet mindenki arra, amerre akar, mert akkor a csoport szétesne. Hogyan döntik el, hogy merre induljanak? Egy érdekes közleményre bukkantam, amelyben barnalábú makákók (Macaca tonkeana) helyváltoztatását vizsgálták, és a kutatóknak sikerült választ találni erre a kérdésre.

Megfigyelték, hogy egy csoport mozgásba lendülését jellegzetes kezdeményező viselkedés előzi meg. Ennek lényege, hogy a kezdeményező néhány méterre eltávolodik a csoporttól egy általa választott irányba, miközben pillanatokra megtorpanva hátranéz társaira. Ha ezt az invitálást a többiek elfogadják és követik őt, a döntés megszületik, és a csoport útnak indul.

Ha két, vagy több kezdeményező különböző irányokba akar elindulni, akkor több-kevesebb követőre találnak, de a csoport nem esik szét, mert ilyenkor a legnagyobb létszámú csoport akarata érvényesül. Úgy tűnik, hogy a majmok képesek megszámolni, hogy hányan vannak az egyes csoportokban, majd a kisebbség követi a többséget. Tehát a többség dönt. Hát mi ez, ha nem demokrácia?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése